Confidențialitate. Profesionalism. Înțelegere.


Ce trebuie să știi despre medicamentele psihotrope?

18.12.2015 20:44

Substanțele psihotrope sunt produse naturale (ex. alcoolul, marijuana, coca) sau sintetice (medicamente, droguri) care influențează sistemul nervos, producând modificări la nivelul conștiinței, funcțiilor psihice (atenție, memorie, percepție, limbaj), stărilor emoționale și comportamentului. Unele substanțe psihotrope activează sistemul nervos și funcțiile psihice, altele îi diminuează activitatea. Astfel de modificări se pot manifesta în sens patologic (ex. prin consumul de droguri sau excesul de medicamente sau utilizarea unor medicamente nepotrivite) sau în sens terapeutic (ex. prin uzul unor medicamente în combinația, doza și durata adecvată). 

Medicamentele utilizate în psihiatrie au rolul de a corecta perturbările funcțiilor psihice, stărilor emoționale sau dereglărilor comportamentale. De exemplu, în cazul în care o persoană suferă de depresie (adică se simte tristă, fără putere, fără chef de viață, dezinteresată de activități care înainte îi făceau plăcere, cu stimă de sine scăzută, convingeri negative cu privire la sine, la lume și la viitor, lipsă de speranță, gânduri de moarte, scăderea randamentului în muncă, tulburări ale somnului etc.) se folosesc medicamente cu efect antidepresiv, care restabilesc buna dispoziție, interesul și energia persoanei. Dacă o persoană este extrem de agitată, agresivă, aude voci, interpretează eronat evenimentele din jur, se pot utiliza medicamente care să determine liniștirea acelei persoane.

Lucruri importante pe care trebuie să le știți:

1. Medicamentele psihotrope se administrează pentru a corecta funcționarea perturbată a creierului, tot așa cum, de exemplu, insulina se administrează pentru a corecta funcționarea deficitară a pancreasului în diabet, care nu mai produce insulină.

2. Unele percepții, stări emoționale, moduri de gândire nu pot fi corectate prin voință și atunci este nevoie de corecție medicamentoasă, cel puțin în formele severe.

3. Majoritatea medicamentelor psihotrope nu produc dependență. Cele cu risc de dependență sunt prescrise pe rețete speciale (de culoare verde sau galbenă).

4. Dacă se respectă doza și durata prescrisă, nu se ajunge la dependență, chiar și în cazul medicamentelor cu risc de dependență. Dependența apare atunci când pacientul își administrează medicamentul după propriile opinii sau după opiniile altora. Chiar și așa, dependența poate fi corectată cu un regim terapeutic adecvat.

5. Toate medicamentele, inclusiv cele psihotrope, pot produce efecte adverse. Efectele adverse sunt acele efecte nedorite sau neplăcute care apar pe lângă efectul urmărit și dorit. Efectele adverse pot apărea prin mai multe mecanisme, printre care:

a) medicamentul acționează și în alte părți în organism (de exemplu, poate acționa și la nivelul tubului digestiv și poate duce la constipație, diaree etc.)

b) medicamentul este eliminat mai lent din organism (datorită metabolismului diferit de la o persoană la alta sau datorită structurii chimice a medicamentului, care necesită un timp mai lung de transformare) și atunci persistă în sânge o cantitate mai mare și pentru o durată mai lungă, ceea ce îi poate accentua efectele (de exemplu, un medicament pentru somn luat seara poate duce la somnolență și pe parcursul zilei)

c) medicamentul interacționează cu alte substanțe luate simultan de pacient (fie alcool, fie alte medicamente, fie alte substanțe), care îi potențează sau diminuează efectul sau gradul de metabolizare.

6. Efectele adverse pot fi corectate prin adaptarea dozei, schimbarea medicamentului, alte intervenții (ex. luarea medicamentului în timpul mesei etc.) sau pur și simplu dispar de la sine după o perioadă variabilă (câteva zile).

7. Medicamentele psihotrope uneori duc la vindecarea tulburării psihice, alteori asigură doar ținerea sub control a simptomelor bolii. Uneori este necesar un tratament continuu, ca și în cazul utilizării insulinei pentru diabet.

8. CEA MAI MARE PROBLEMĂ a persoanelor care iau medicamente psihotrope este că adeseori, după ce se simt mai bine, întrerup tratamentul. Efectul va fi în majoritatea situațiilor, reapariția simptomelor, de regulă mai grave și mai dificil de tratat, cu efecte serioase asupra vieții personale și profesionale a persoanei respective. Acest lucru se întâmplă mai ales in cazul tulburărilor psihice în care medicația are rolul de a ține sub control simptomele (ex. schizofrenia, tulburarea afectivă bipolară, tulburarea depresivă recurentă etc.).

9. Medicația psihotropă nu trebuie întreruptă brusc, ci treptat, conform recomandărilor medicului.

10. Medicamentele sunt produse de către companiile farmaceutice. Atunci când un nou medicament intră pe piață (adică o nouă substanță chimică), medicamentul este considerat original. Medicamentul conține o nouă substanță activă (care are o denumire comună internațională, pe care o va folosi toată lumea), dar pe piață se vinde sub o denumire comercială originală (de exemplu, substanța activă quetiapină este comercializată în România sub numele original de Seroquel). Ulterior, și alte companii farmaceutice vor putea produce aceeași substanță activă (quetiapină), dar o vor vinde pe piață sub altă denumire comercială (de exemplu, Quetiapină TEVA), medicamentul nemaifiind cel original ci unul generic. Medicamentele generice sunt mai ieftine ca cele originale, dar efectele, atât cele terapeutice cât și cele adverse, pot fi diferite de cele ale medicamentelor originale.

11. Există o frică nejustificată, formată cultural, transmisă din gură în gură, legată de medicamentele psihotrope (după cum există o frică nejustificată legată și de bolnavul psihic), care provine din experiențele neplăcute (efecte adverse) trăite de anumite persoane după ce au utilizat un anumit medicament sau din literatura și filmele care abordează teme de sănătate mintală și care distorsionează realitatea în direcția senzaționalului, pentru a avea un impact mai mare asupra spectatorului.

—————

Înapoi