Confidențialitate. Profesionalism. Înțelegere.


Ce sunt tulburările psihice?

03.12.2015 16:00

Tulburările psihice sunt afecțiuni în care se produc modificări ale funcțiilor psihice (gândire, percepție, atenție, memorie, emoții) și ale comportamentului persoanei afectate, ceea ce duce la perturbări mai ușoare sau mai severe ale modului în care acea persoană funcționează (cum înțelege realitatea, cum își desfășoară activitatea profesională, cum se relaționează la membrii familiei și la alte persoane). Aceste tulburări sunt asociate cu modificări la nivelul creierului, la nivelul substanțelor (neurotransmițătorilor) care transmit informațiile între neuroni și la nivelul locurilor (receptori) pe care acționează aceste substanțe.
Fiecare aspect pe care îl simte sau îl trăiește individul afectat constituie un simptom. Pe baza simptomelor identificate și a comportamentelor observate, se poate pune un diagnostic și se stabilește un tratament care să trateze tulburarea sau să controleze simptomele respective.

Unele tulburări psihice sunt cronice, adică au o durată îndelungată. Tratamentul, în aceste cazuri, are rolul de a controla simptomele deranjante și de a ajuta pacientul să funcționeze normal în societate. Cu cât tulburarea afectează mai mult capacitatea persoanei de a înțelege adecvat realitatea înconjurătoare și de a se comporta adecvat, cu atât tulburarea este mai gravă (de exemplu, în schizofrenie, pacientul poate fi convins de faptul că în creierul său i-a fost implantat un cip prin care este controlat de diverse agenții de spionaj și prin care primește mesaje pe care trebuie să le execute sau poate fi convins de faptul că el este Mesia, cel care a fost ales de Dumnezeu pentru a salva lumea. În astfel de situații, pacientul nu poate fi convins de contrariu, indiferent de argumentele aduse și nu își dă seama că are o problemă în gândire, se consideră sănătos). 

—————

Înapoi